Grad Kragujevac u partnerstvu sa Biznis inovacionim centrom a uz podršku Kancelarije za mlade, počinje sa realizacijom projekta “Povećanje zapošljivosti mladih kroz model poslovnih simulacija i prenosivih veština“, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Cilj projekta je unapređenje sistema podrške na lokalnom nivou za povećanje zapošljivosti kroz razvoj ličnih veština i kompetencija kao i doprinos povećanju preduzetničkih inicijativa kod mladih. Grad Kragujevac je sa ocenom 84,6 bodova za ovaj projekat od Ministarstva omladine i sporta dobio najviša novčana sredstva u iznosu od 3.158.000 dinara. “Kada smo želeli da apliciramo na konkurs razmišljali smo o tome šta je najpotrebnije mladom čoveku i koji su njihovi najčešći problemi. Zaključili smo da je to nezaposlenost koja nije samo najčešći već i gorući problem kod mladih, a ovo je jedan od načina da se on ublaži, rekao je na prezentaciji projekta u zgradi Gradske uprave Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi. Projekat će se odvijati u dva smera. Predviđena je dodela sredstava za pokretanje tri do pet novih kompanija, u kojima bi trebalo da se zaposli tri do 15 mladih osoba. Kako bi njihove kompanije u budućnosti bile održive na tržištu rada, oni će imati svu potrebnu finansijsku i logističku podršku grada i Biznis inovacionog centra, kaže Nikezić.

Drugi deo projekta realizovaće se kroz tromesečnu stručnu praksu za 35 mladih osoba u kragujevačkim firmama, koje će im, prema rečima Nikezića pružiti mogućnost da ukoliko se dokažu i zadovolje potrebe steknu uslov i za stalno zaposlenje u tim kompanijama. U saradnji sa Gradskom agencijom za saobraćaj, grad Kragujevac je za mlade koji budu na tromesečnoj stručnoj praksi obezbedio i prevoz.
Za mlade koji žele da pokrenu sopstveni posao u okviru ovog projekta Biznis inovacioni centar organizovaće obuke za pripremu poslovnih planova. Obuke će se odvijati u tri ciklusa za po 20 kandidata, a sastojaće se iz osam modula u trajanju od po pet radnih dana po ciklusu, objasnio je Vojislav Veljković, pomoćnik direktora za projekte BIC-a i dodao da je krajnji rok za prijavu kandidata 15. oktobar, posle čega će biti obavljena selekcija kandidata, odnosno poslovnih ideja sa najvećim potencijalom. Obuke će početi 25. oktobra i realizovaće se do sredine novembra. Izabrani kandidati će nakon završene edukacije dobiti sertifikat BIC-a za uspešno završenu obuku iz poslovnih simulacija. Na kraju samog ciklusa pred posebno oformljenom komisijom kandidati će predstaviti svoje biznis ideje koje će se bodovati i na osnovu toga odlučivati o visini sredstava za pokretanje sopstvenog posla, naveo je Veljković.


Ukupna raspoloživa sredstva iznose 1.500.000 a visina grantova kretaće se u rasponu od 200.000 do 500.000 dinara po korisniku.
Uslov za prijavu na konkurs koji će biti objavljen sutra na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca i internet stranici Biznis inovacionog centra je da su kandidati starosti od 18 do 30 godina.

Inače, današnjoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici tri kragujevačke kompanije: Sloga DOO Metal Manufacturing, Krug Color Group DOO i WKG DOO, u kojima će 35 mladih nezaposlenih lica, diplomiranih pravnika, ekonomista, mašinskih inženjera, bravara, mašinskih i ekonomskih tehničara, industrijskih i pogonskih mehaničara i trgovaca obavljati tromesečnu stručnu praksu.

vest preuzeta sa: www.kragujevac.rs