U okviru projekta „Povećanje zapošljivosti mladih kroz model poslovnih simulacija i prenosivih veština“,  finansiranog od strane Ministarstva omladine i sporta RS, danas su u Biznis inovacionom centru uručeni sertifikati za polaznike obuka poslovnih simulacija i prenosivih veština i proglašeni su  dobitnici bespovratnih sredstava za najbolje poslovne ideje mladih.

 

Za najbolje poslovne planove tj. preduzetničke ideje mladih, stručna komisija je ocenila ideje kandidata Ivana Milunovića, za pokretanje vođarske proizvodnje; Aleksandara Sekulića, za pokretanje proizvodnje crnih ribizli; Dušana Tašovića, za proizvodnju ljutih papričica; Milice Jovanović, za unapređenje poslovanja iz oblasti konsaltinga; Đorđa Tršića, za unapređenje poslovanja iz oblasti video produkcije.

 

Mladi, starosti 18-30 god su u periodu novembar-decembar 2018. god. pohađali obuke iz poslovnih simulacija (analiza poslovne ideje, inovacija kao komparativna prednost, razvoj, testiranje i potvrđivanje poslovnog modela CANVAS, izrada poslovnog plana, predstavljanje poslovnog plana i finansije za start up). Po opštem utisku realizatora projekta i polaznika obuka, ovako koncipiran set obuka uz obezbeđivanje podsticajnih sredstava je značajno doprineo unapređenju znanja mladih iz poslovnog planiranja i povećao njihovu motivaciju za pokretanje sopstvenog posla.

 

Za program radne prakse kod poslodavaca sa teritorije grada ukupno se prijavilo 15 kandidata koji su završili obuke iz prenosivih veština (Poslovna komunikacija, Efektno liderstvo, Pisanje CV-a i motivacionog pisma, Poslovna etika i Upravljanje vremenom). Kandidati će zepočeti tromesečni program radne prakse početkom janura 2019. god.

 

Nakon registracije firmi mladih preduzetnika kojima su odobrena bespovratna sredstva za pokretanje i unapređenje poslovanju, u drugoj polovini januara 2019. god. biće zaključeni ugovori.

 

Projekat „Povećanje zapošljivosti mladih kroz model poslovnih simulacija i prenosivih veština“ je sproveden u partnerstvu grada Kragujevca i Biznis inovacionog centra. Značajan doprinos realizaciji projekta pružila je i Kancelarije za mlade Kragujevac.