U konferencijskoj sali Biznis inovacionog centra, dana 22.02.2024. godine održan završni javni događaj (događaj za multiplikaciju rezultata) o Erasmus plus projektu Digitrain – digitalne prakse i mentorstvo.

Cilj događaja bio je da se učesnicima, relevantnim akterima iz sveta obrazovanja, privrede, drugih značajanih institucija tržišta rada, mladima, predstave najvažniji rezultati projekta Digitrain.

Projekat Digitrain realizovan je u periodu 2023 – 2024. godine, u okviru Erasmus plus programa, uz podršku Evropske unije, od strane međunarodnog konzorcijuma, koji je predvodio Univerzitet Oviedo. Ostali partneri na projektu bili su: organizacija JumpIn Hub iz Portugala, Agrupamento srednja stručna škola iz Porta, Smart idea iz Slovenije, Ivan Trnski srednja stručna škola iz Hrvatske, Grant Expert organizacija, sa Kipra, Ruse asocijacija privrednika iz Bugarske, i Razvojni biznis centar Kragujevac, iz Srbije.

Cilj projekta bio je razvoj digitalnog programa mentorstva i prakse, koji će mladima iz svih, a posebno manje ekonomski razvijenih sredina, olakšati pristup svetu rada i realnom poslovnom okruženju, i omogućiti sticanje praktičnih znanja i veština.

Na završnoj konferenciji u Kragujevcu, predstavljeni su ključni rezultati projekta učesnicima iz Kragujevca i okruženja. Događaju je prisustvovalo više od 40 učesnika, a među njima bili su: predstavnici: Ministarstva prosvete i obrazovanja R. Srbije, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Grada Kragujevca, NSZ-a, biznis sektora, Kancelarije za mlade Kragujevac, drugih udruženja, edukatori, predstavnici i učenici srednjih škola iz Kragujevca i okruženja, profesori i učenici iz Srednje škole Dragačevo, iz Guče, koja je, kao saradnik, učestvovala na projektu i u pilotiranju Digitrain programa.

Nakon uvodnih obraćanja učesnicima, od strane Marije Stojadinović, iz Razvojnog biznis centra Kragujevac i Bojane Perović, direktorke Srednje škole Dragačevo, iz Guče, predstavnici Razvojnog biznis centra Kragujevac, Nemanja Jovičić i Marija Stojadinović, predstavili su projekat i najvažnije rezultate – Metodologiju Digitrain programa, trening materijal za nastavnike, učenike i mentore, vodiče za škole, učenike, mentore i kompanije, kao i Digitrain online platformu za povezivanje učenika i biznis mentora. Funkcionalnosti platforme kasnije je predstavio Saša Ćirić, saradnik, koji je radio na njenoj izradi. Učenici i profesori Srednje škole Dragačevo iz Guče, kao i jedna od biznis mentorki, Aleksandra Radinović, u diskusiji su izneli svoja iskustva sa pilotiranja programa, sugestije i predloge za dalji rad i primenu programa. Nakon diskusije učenika i nastavnika, u panel diskusiji smo, sa predstavnicima srednjih škola, Sanjom Milojević i Bojanom Perović, razgovorali o mogućnostima primene Digitrain programa u srednjim školama u perspektivi, kao i uopšte o primeni digitalnih alata u praktičnom učenju u srednjim školama. Učesnici panela složili su se da se Digitrain program dalje može primenjivati u karijernom informisanju i savetovanju srednjoškolaca, zatim u unapređenju kompetencija i stručnom usavršavanju samih nastavnika, kroz saradnju sa biznis mentorima, te za razvoj preduzetničkog učenja samih učenika. Jedna od iznetih preporuka išla je u pravcu priznavanja i vrednovanja sertifikata stečenih u okviru Digitrain programa, za dalje školovanje učenika, te u pravcu primene Digitrain programa kao dodatnog alata za dopunu ostvarivanja planiranih ishoda dualnog obrazovanja – onih delova, koji se ne mogu realizovati u školi, odnosno u kompaniji. U okviru panela su takođe svoja razmišljanja i predloge izneli predstavnici drugih škola, zatim Ivan Mihailović, biznis mentor i preduzetnik, zatim Renata Mišulić, iz Ministarstva prosvete, te Zorica Nikolić, saradnica Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Date su preporuke na koji način dalje promovisati Digitrain program, kako bi što više škola i biznis mentora saznalo za njega, kako promovisati program u biznis zajednici, te koje su sve mogućnosti primene Digitrain programa u školama.

Izvor: www.rbcentar.org