U petak 16.04.2021. godine u prostorijama Biznis inovacionog centra  je održan info dan na kome je predstavljen prvi godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa StarTech, kroz koji se pruža podrška inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede Srbije. Start-up timovi, mikro, mala i srednja preduzeća moći će, u naredne tri godine da konkurišu za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara i sredstva ulože u razvoj inovativnih proizvoda i usluga za osvajanje novih tržišta i otvaranje novih radnih mesta.

Prisutnima ali i svima koji su onlajn pratili info dan, obratili su se Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu i profesor Predrag Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu kao i Mirjana Novović Mirilo projekt menadžer. Radomir Erić je naglasio da sa gradskim i državnim Data centrima, Kragujevac pokazuje svoje ozbiljne namere prema digitalizaciji, transformaciji privrede i lokalne zajednice ali i spremnost za inovacije koje nam donosi četvrta industrijska revolucija.Takođe je  izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije, NALED-u i partnerima i dodao da Kragujevac ima preko 60 kompanija u IT sektoru što je još jedna potvrda zašto je StarTech program neophodan za naš grad.

Profesor Veselinović je u svom obraćanju istakao da je prelazak sa resursno vođene ka inovativnoj ekonomijie neophodnost, kao i  edukacija studenata u ovom pravcu i sve ono što vodi ka stvaranju kompanija koje će biti inovativno opredeljene. Univerzitet u Kragujevcu je kroz nove studijske programe, poslovnu informatiku i modul veštačke inteligenciju već prepoznao. Na ovaj način mi pripremamo studente da se uključe u privredne tokove ali i apliciraju za ovakve i slične programe sa idejom koja će biti prepoznatljiva i što je u procesu digitalizacije naše ekonomije ključno, istakao je prof Veselinović – ekonomski održiva.

StarTech programom je opredeljeno 5 miliona dolara za bespovratnu podršku inovativnim firmama i ta sredstva je obezbedila kompanija Philip Morris International (PMI), a projekat sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

Program će imati tri lota odnosno partije koje će se razlikovati po vrednosti dodeljenih grantova. Prvi lot je od 15.000 do 25 000 dolara, drugi od 25.000 do 50.000 i treći od 50.000 do 100.000 dolara. Kroz drugi i treći biće podržane već razvijene firme i za njih je predviđen manji broj grantova. Kako bi što više podržali privrednike u povoju, koji će biti podržani kroz lot 1, plan je kazala je Mirjana Novović Mirilo, projektni menadžer NALED-a, da se tokom prve godine dodeli 30 grantova od kojih će 23 biti namenjeni za startapove, mikro, mala i srednja preduzeća. Ona je dodala da će svi koji budu dobili grant imati mogućnost vaučerskog programa u iznosu10 posto ukupne vrednosti projekta čime će biti omogućene specifične ekspertske usluge u zavisnosti od toga na šta se njihov projekat odnosi.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na sajtu www.startech.org.rs gde se nalazi  i vodič za sve koji žele da učestvuju na konkursu koji je otvoren do 4. juna.

Kompletan snimak info dana možete pogledatina YouTube kanalu NALED-a na linku https://www.youtube.com/watch?v=mfRngY-DsXs